29 Ekim 2007 Pazartesi

the good old "mikado":)

Once kirmizi-mavi cizgili cubuklari spagetti pisirir gibi tutup, arkadaslarinizla olusturdugunuz cemberin ortasina birakiverirsiniz. Cubuklar tam bir cember olusturursa bi de kendinizle gurur duyarsiniz:) Sonra sirt agrisi cekmek pahasina tum oyun boyunca one dogru egilerek, tum cubuklari, diger cubuklari kimildatmadan teker teker almaya calisirsiniz.






:)"the good old MIKADO"yu hatirladiniz di mi? -ablacim, zeynepcim??:)))




Google'da mikado cubuklarinin resmini ararken, yukardaki fotografi bulunca acayip sevindim:) Niye sevindigimi Ablam ve Zeynep (kuzenim) hemen anlamislardir:) -envai cesitte ve renkte mikado cubuklari bulmaniz mumkun, ama bizim cocuklugumuza damgasini vuran mikado yukardakinin tipkisinin aynisiydi:) Hatta koseye yakin duran tum govdesi mavi sarmali olan cubugu gordunuz mu?? orda, hemen sol ust kosede:) iste o desende sadece bir tane cubuk oldugu icin en degerli ve en cok puana sahip olan cubuk da oydu..yanlis hatirlamiyorsam 20 puandi:) kesik kirmizi-mavi cizgililer 10 puan, tek uclari cigili olanlarsa 1 puandi:)) bir de 5 puanliklar vardi tabii, ama onlari resimde goremedeim. Hafizam beni yaniltmiyorsa kenarlari kucuk kirmizi cizgili, ortasi uzun mavi cizgili olanlardi.

ucumuzun mikado oynamaya dalmis halde bir fotografimiz bile var. Annannemin Edirnekapi'daki evinde sobanin bulundugu holun ortasinda..:)) ablam o fotografi bulup scan ederse size de gosterebilirim sonra:)

Gecen gun nerden karsima cikti bilmiyorum ama "Mikado"nun tarihcesini buldum. Tarihceye gore, Mikado'nun mensei Avrupa olup, 1936 yilinda Macaristan'dan ABD'ye getirilmis ve "cubuk kaldirma" oyunu olarak adlandirilmistir. O zamanlarda muhtemelen "Mikado" adi oyun icin kullanilmiyormus, zira Mikado esasinda bir oyun ureticisine ait bir marka. Oyun daha sonra adini en yuksek puana sahip mavi cubuktan, yani "Mikado"dan (Japonca. Hukumdar) almistir.
-yazar mudahelesi: maviyi tutmakta hakliymisiz yani:P-

Klasik mikado oyunu, farkli degerlere sahip olmakla beraber toplamda 170 puana denk gelen, yaklasik 15 cm. boyundaki 41 cubuktan olusmaktadir. Ilgilenenler icin cubuklarin siniflandirmlasi da soyle ki:

Ad - Agac cinsi - Kod - Puan - Cubuk Sayisi
Mikado- walnut- mavi -20 pts -1
Mandarin -cherry -sari/siyah -10 pts -5
Bonzen -mese -turuncu -5 pts -5
Samurai -beech -yesil -3 pts -15
Kuli (isci) -kul -kirmizi -2 pts -15
(kaynakca: Wikipedia)

p.s. "the Mikado" ayni zamanda Gilbert & Sullivan imzali Japon muzikal komedi klasiginin de adiymis. Google'in faydalari iste:))

Hiç yorum yok:

*Secimler hep vardi.Her sey kaderde yazili olsa da -maktub-, oraya sen secimini yaptiktan sonra yazildi. Ve simdi sira sende, sadece soyle bana: YaZi mi yoksa TuRa mi?