7 Nisan 2007 Cumartesi

bir paskalya bayramı...

Dün burada Paskalya Bayramı (Easter) kutlandı. Baharın gelisine denk getirilen bu bayramda Hristiyanlar birebir tercümesiyle "İyi Cuma" (Good Friday) adını verdikleri Cuma gününden başlayarak 4 gün boyunca bu bayramı çeşitli aktivitelerle kutluyorlar. Öncesinde Büyük Perhiz adını verdikleri 40 günlük süreç boyunca oruç tutuyorlar. Bu oruç, hiçbir hayvaneti ve hayvansal ürün yememeyi kapsıyor. Akabindeki bu 4 günlük süreç de Hz. İsa'nın Cuma günü çarmıha gerilmesini, Pazar günü yeniden dirilişini ve Pazartesi günü de göğe yükselişini temsil ediyor. Yeniden diriliş temalı bu bayramda doğanın baharda yeniden dirilişi de kutlanıyor. Bunun için baharın renkleriyle rengarenk boyanan yumurtalar kullanılıyor. Yine yumurta kullanılmasındaki amaç da yumurtanın doğuşu simgelemesi aslında. Bu yumurtalar çocuklar için çeşitli yerlere saklanıyor, çocuklar da ellerinde sepetleriyle koştura koştura en fazla sayıda yumurtaya ulaşabilmek adına birbirleriyle yarışıyorlar. Aslında bayramın en zevkli, görülmeye değer anı da bu an:)

Dün kampüste de çocuklar için bu aktivite gerçekleştirildi. Ama açıkçası bu dini bayram esas anlam ve aktiviteleriyle kutlanmıyor zannedersem artık. Hani bizde "nerde o eski Ramazanlar" serzenişleri vardır ya, burda da eski sakinler "nerde o eski Paskalyalar" diyordur muhtemelen:) rengarenk boyanan yumurtaların yerini hazır üretim renkli plastik yumurtalar, evde pişirilen paskalya çöreklerinin yerini de hazır kurabiye ve şekerler almış durumda zira. İlla ki bu bayramı olması gerektiği gibi kutlayanlar vardır, ama benim tanıklık ettiğim paskalya bu şekildeydi. Yine de eğlenceliydi. 40'a yakın 6-8 yaş arası çocukların yumurta bulabilmek adına kampüsü talan etmeleri:), içinden hediye çıkan büyük altın ve gümüş yumurtaların yerleri hakkında bizden çaktırmadan kopya istemeleri, diğerlerinin sepetlerine bakıp ağlamalar, gülüşmeler, ennihayetinde kocaman mutluluklar..Anlayacağınız çocuk olmak din, dil, ırk ayırt etmiyor:) Her bayram birliktelik, paylaşım ve mutluluk için bir vesile..Farkli inanışlar bile olsa güzel olan da bu aslında:)

Filistinli Shrireen adindaki arkadasin hediye ettigi yumurta:) (bu gercek yumurta bu arada:P) Bu yumurtanin dekorasyonu bana ait;P

Not 1: Ben Filistin'de ciddi bir Hristiyan nufusu oldugunu bilmiyordum acikcasi.

Not 2: Shireen'le 'lk tanismamiz ilginc oldu aslinda. Buraya geldigimin ilk ayi bir gun siyah-beyaz cizgili salimi takmistim. (Hatirladiniz mi??:P) Shireen de bu sali filistin bayragina benzetmis -sonra bi de o gozle baktim, hakkaten benziyormus:)- Yanima gelip, Filistinli mi oldugumu sormustu:) Iste boyle...:)

Hiç yorum yok:

*Secimler hep vardi.Her sey kaderde yazili olsa da -maktub-, oraya sen secimini yaptiktan sonra yazildi. Ve simdi sira sende, sadece soyle bana: YaZi mi yoksa TuRa mi?