28 Eylül 2007 Cuma

"Cat's Cradle" (Kedi Beşiği) by Kurt VONNEGUT

Hepiniz küçükken ipi parmaklarımıza dolayıp, sırayla şekiller vererek oynadığımız oyunu hatırlarsınız..İşte bu oyunun adıymış "Kedi beşiği." Açıkçası ben bilmiyordum, Kurt VONNEGUT'un aynı adlı romanını okuyuncaya kadar da bu cehaletim zaten devam etti:) Hala hatırlayamamış olanlarınız için, buyrun yan tarafta resmi:
---
Bu postu yazma nedenim tabii ki bu nostaljik oyunun tarihçesini vermek değil:) hoş, nerden çıktığını araştırmak eğlenceli de olabilir aslında..neyse, bu konuda bulgulara ulaşırsam sizinle de bilahere paylaşırım:)
--
Geçtiğimiz gün Kurt VONNEGUT'un "Cat's Cradle" adlı romanını okudum. Vonnegut'un ilginç bir tarzı var, klasik roman okuyucularına garip gelebilecek, hatta onları yadırgatabilecek bir tarz aslına bakarsanız..Ama bu tür farklı tarzları okumayı seviyorum ben..edebi tabirle postmodern olarak nitelemek yanlış olmaz herhalde Vonnegut'un tarzını..Bu tarzı hem romanın biçiminde (örneğin, bölümlerin ve içindekiler kısmının diziminde) ve hem de içeriğinde görmek mümkün üstelik..
--
Kitabı burada özetlemek niyetinde değilim, zaten ilginizi çekerse bunu öğrenebileceğiniz birçok site de mevcut. Bu postu, ve aslına bakarsanız bundan sonraki okuduğum kitaplarla ilgili birçok postu yazma ve yazacak olma nedenim ise biraz bencilce:) buraya anahtar kelimeleri, ve/ve ya ilginç pasajları düşerek, bir nevi kendime kitap hatıratı oluşturmak istiyorum. Siz de hissetmişinizdir çok defa, bir kitabı okursunuz, ama üzerinden biraz zaman geçtikten sonra aklınızda sadece bu adlı bir kitabı okuduğunuz kalır. Sanki hiç okumamış gibi olur çıkarsınız..Ortaokulda okuyup da şu an aklımızdan çoktan uçup giden boyle bir sürü kitap var mesela..
--
Sözün özü, aşağıda kendim için ileride olası referans işlevi göme ihtimaline binaen oluşturduğum indeksi bulabilirsiniz. Bundan sonraki kitaplar için muhtemelen bu kadar uzun bir girizgah olmayacak:)
---
Kitap Adı: Cat's Cradle (Kedi Beşiği)
Kitap Yazarı: Kurt Vonnegut
Yayım Tarihi: 1963
---
Anahtar kelimeler ve şahıslar:
Dr. Felix Hoenikker - Hiroşima'ya II. Dunya Savaşı sırasında atılan atom bombasının mucidi
Çocukları: Angela Hoenikker, Frank Hoenikker, Newt Hoenikker (Little Newt)
Bokonon - the Outlaw of San Lorenzo
McCabe - the first governor of San Lorenzo
Island of San Lorenzo
Bokononism
Ice-Nine
Karass
End of the World
---
Önemli Alıntılar:
Nothing in this book is true.
"Live by the foma (harmless untruths) that make you brave and kind and healthy and happy."
--
"The highest possible form of treason," said Minton, "is to say that Americans aren't loved wherever they go, whatever they do. Claire tried to make the point that American foreign policy should recognize hate rather than imagine love."
"I guess Americans are hated a lot of places.""People are hated a lot of places. Claire pointed out in her letter that Americans, in being hated, were simply paying the normal penalty for being people, and that they were foolish to think they should somehow be exempted from that penalty..."
--
"No wonder kids grow up crazy. A cat's cradle is nothing but a bunch of X's between somebody's hands, and little kids look and look and look at all those X's..."
"And?"
"No damn cat, and no damn cradle."
--
Happy marriage? Religion?
"See the cat?" asked Newt. "See the cradle?"

2 yorum:

heaven dedi ki...

SIMDI anlamadıgım su oldu,bu kedı besıgı olayı ıle yazar ıkıncı dunya savası arasında nasıl bır baglantı kurdu?yanı bı stratejımıydı??
napıyım merak ettım ama..
kübra..

esperanza dedi ki...

:) kubracim, ikinci dunya savasinin da ortaya konan "gecerli' sebepleri var bircok ulke acisindan..sebepler, cikarlar, ittifaklar..ama gercekte olan sadece aslinda bir dolu x:)) bu x'ler ne anlama geliyor diye sorma ama simdi..bu yuzden kitap yorumu yaziyoruz:P bu x'leri anlamlandirma da kitabin okuyucularina kalmis..:))opuldun..

*Secimler hep vardi.Her sey kaderde yazili olsa da -maktub-, oraya sen secimini yaptiktan sonra yazildi. Ve simdi sira sende, sadece soyle bana: YaZi mi yoksa TuRa mi?