21 Ocak 2008 Pazartesi

elveda veggieburger:)

Okumanin, arastirmanin sonu yok gercekten..Gecenlerde yeni bir bilgiye ulastim --hayatimi oldukca da kolaylastiran bir bilgi ustelik:) sizinle de paylasmak istedim..belki bir gun ihtiyac duyarsiniz, kimbilir..

Malumunuz buraya geldigimden bu yana "vejeteryanim":)) Su var ki, bir muslumanin, ehli kitaptan oldugu muddetce, musluman olmayan bir ulkede -tumden haram kilinan domuz eti haric- et yiyebilecegini biliyordum. Ilgili ayet, Maide Suresi 5. ayette yer almaktadir:

"Bugün size temiz olan þeyler helal kýlýndý. (Kendilerine) Kitap verilenlerin yemeði size helal, sizin de yemeðiniz onlara helaldir." Maide 5. (bkz. http://www.kuranfihristi.net/suregoster.php?sureno=5)

Sorun su ki, ehli kitabin ulkesinde olunsa bile, hayvani kesenin Allah'in adini vermesi gerektiginden, ve hayvanin soklanarak, ya da vurularak degil de kesilerek oldurulup oldurulmediginden emin olma imkanim olmadigi icin, ben tumden et yememegi tercih ediyordum. Ama sunu bir kere daha gordum ki, dinimiz gercekten kolaylik dini..

Gecenlerde Hindistanli musluman arkadasim Nafees Fatima bana artik et yedigini, ilgili ayeti okudugunu ve artik mutmain oldugunu soyleyince, bir de kendim enine boyuna arastirmak istedim. Iyi ki de arastirmisim. Gorunen o ki, bildiklerim dogru olmakla beraber, eksikmis..

http://www.sorularlaislamiyet.com/ adli sitedeki asagidaki bilgiyi ve linki sizlerle de paylasmak istedim:

A -Bu hayvanı kesen Hristiyan, yahut Yahudi kesim ânında İncil'e, yahut Tevrat'a inanan biri mi, değil mi?

Bu iki kitaptan birine inanmışsa demek ki Ehl-i Kitap'tır. Ehl-i Kitab'ın ise kestiği yenir. Yeter ki kesim ânında Ehl-i Kitap'lığını muhafaza etmiş olsun. Dinsiz olduğu anlaşılmasın.

B — Kesim ânında ya besmele çekmiş olmalı, yahutta kendi dillerinde Allah'ın adını söylemiş olmalı, ya da bunları unutarak, yahutta ihmal ederek terketmiş olmalı, Allah'ı inkar mânâsına gelen bir put ismi söylememelidir.

Allah ismini söylememiş, ama zıddını da ifade etmemişse kestiği yenir. Mutlaka besmele çekmiş olması, yahutta kendi dillerinde Allah'ın ismini söylemiş olması şart değildir.

Bu şartlara uygun kesim yapılıyorsa Yahudi ve Hristiyanların kestiklerini yemenin bir sakıncası yoktur. Ancak aksi bir durum söz konusu ise bunların kestiğini yemek caiz değildir. (bkz. http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=show_qna&id=1358&keyword=kes)

Kalin puntoyla yazilanlari okuyunca zaten bir senedir yemedigim etler gozumun onune geldi:D Olsun, ameller niyetlere goredir, oyle oldugunu dusunerek amel ettigimden Allah kabul etsin ins.

Ayrica simdi nerde okudugumu tam olarak hatirlayamamakla beraber, hayvanin oldurulme sekliyle ilgili olarak da kesin bilgiye ulasmanin neredeyse imkansiz olmasi hasebiyle, uygun bicimde kesildigi umid edilerek besmeleyle yenilebilecegini de okudum. Hos, kendi ulkemizde bile her yerde yedigimiz etten ne kadar emin olabiliriz aslinda..

Ama basta da dedigim gibi arastirmanin sonu yok:) "Kolaylastirin, zorlastirmayin" dusturundan hareketle, anlayacaginiz artik monumuz daha da zengin:)

Hos, tum bir sene sebze yiyerek yine de kilo almayi basarabildigime gore, bundan sonra ne olur, iste orasi muamma:)))

---

Elveda veggieburger:D

Saklambac...

Upps, sobelendim:))

Uzun surdu bu seferki saklambac oyunumuz..Nerde saklandigimi ben bile unutunca, sizin de bulmaniz zor oldu halilen:) Nerdeyim diye basimi bi uzatayim dedim, ve --

Upps, sobelendim:)) Mizikcilik yok, madem yakalandik, o zaman dokeyim etegimdeki incileri:D

---
Simdi, itiraf edin, benden okkali bir havadis bekliyorsunuz:) Reyyanun da zaten ruyasinda gormus, ona bir sey soylemek icin pesinden kosturuyormusum:) o da oyun zannedip kaciyormus benden..Gecen konusurken, senin bana bir diyecegin var, soyle hadi, soyle deyip durdu, kaslarini yukari indirip kaldirirken siritan ikon esliginde:P

Acikliyorum o zaman:)) ---ben ----

-----
------
--------

hala bekarimmmmm:)))))

nedense yurtdisina giden insanlarin evli olarak donme oraninin yuksekliginden midir nedir:P kiminle konussam, birkac cumle hal hatirdan sonra basliyor, "eeee:), daha daha nasilsin? daha daha neler var?" cumleleri:)

sozun ozu, bu ozgur kizlik simdilik yeni favorim:)) ama belli olmaz, birkac ay sonra gorusuruz yine:D:D:D:D

p.s. ayrilmayin bir yere, bu konuda olmasa da baska konularda anlatacaklarim var size..saklambacta yeni tura baslamayin sakin:D

4 Ocak 2008 Cuma

kisa kisa..

2008'e "Hosgeldin" demisim, ama daha 2008'de acilisi yapmamisim:P Hemen telafi edeyim --kisa kisa:))...

Tatil bitmeye yakin gezi programim tam gaz devam ediyor --du --bugune kadar..:) Bugun itibariyle muhtemelen Manhattan'a bir daha gitmem, bulundugum yer olan Brooklyn'de kalan 3 gunumu geciririm diye dusunuyorum. Zira NYC'de ve ozellikle Manhattan'da ayak basmadigim cadde cok da fazla kalmadi:P

Son gunlerde neler yaptim?? En son yilbasi gecesinden once yazmisim. Dolayisiyla ordan baslayim:P:

- 31 Aralik'inin gunu unlulerin balmumu heykellerinin sergilendigi Madame Tussaud Muzesi'nde, gecesini de geri sayimi yaparak yeni yili karsiladigimiz unlu Times Square'de gecirdik. (ben, Samira, Hend, Hend'in arkadaslari Nadia ve Ahmed, ve aksam da Ilknur Hanim ve buyuk kizi Hilal ile) Resimler ve basarabilirsem videolar pek pek yakinda:))

- Yilbasi gecesi NY polisinin izdihami onlemek icin aldigi onlem geregi olusturduklari barikatin icinde 2 saat buz gibi sogukta kalakaldigimiz icin biraz sifayi kapmisim:P Burnumu cekip duruyorum..Onun disinda baska bir hasar yok Allaha sukur..

- Sali gunu Brooklyn Koprusune, Carsamba gunu baskent Washington D.C.'ye gittik:) Aslinda Boston'a gitme planimiz vardi, ama Samira Boston'i daha onceden gordugu ve liman sehri oldugundan cok soguk olacagindan bu plandan vazgectik, Samira henuz gitmemis oldugu Empire State Building'e, ben de okuldan arkadasim Asli ile Chinatown otobusleriyle NYC'den 4 saat uzakliktaki baskent DC'yi gezmeye gittik. Sabah 8.30 otobusuyle gittik, aksam 19.30 otobusuyle de geri donduk. Oldukca yogun, araliksiz bir baskent gezisi oldu. Ama DC'nin en onemli yerlerini gezmeyi basararak gunu otobusu yakalama becerisini gosterebildik:)) Baskenti begendim, aslinda NYC ile karsilastirinca bizim Istanbul ve Ankara arasindaki farki andiriyor. NYC ne kadar kozmopolit, kalabalik, rengarenk ise DC de o kadar duzenli, artistik, sakin bir sehir..Ama tabii bizim baskentimizden oldukca farkli.. Bir defa hic alelade bir bina gormedim orda.. Adamlarin tarihi yok belki ama resmen kendilerine bir tarih yaratmislar..Binalarin mimari guzeligi, artistigi sanki yuzyillar oncesine dayaniyormus izlenimini veriyor. Bir o kadar da muhafaza etmeye ozen gosteriyorlar. Vesselam cok sirin, bir o kadar da klas bir sehirdi DC.. Ama yine de Ankara'dan Istanbul'a donus gibi tekrar tum canliligiyla NYC'ye donmek guzeldi:D

- Donus ucagim Pazartesi gunu aksam 9'da..Topu topu 2,5 gunum kaldi burada..Ama Allaha sukur cok guzel, dolu dolu gecti burada gunlerim..Cok da alistim buraya gercekten..Benim icin iyi bir moral oldu, ayrica Ilknur Hanimlarla tanismaktan da cok memnunum..Sagolsunlar o kadar iyi, dost canlisi insanlar ki..Bundan sonra da irtibatimi kesinlikle devam ettirmek istiyorum..Zaten Ilknur Hanim burada gorevleri bitip Istanbul'a geldiginde annecigimin muayenehanesine gelmek istedigini soyledi:)

- Bu arada resim kismina bakmayi unutmayin..En son Ozgurluk Heykeli albumune yeni fotolar ekledim, arti bir de Madame Tussauds Albumunu de bulabilirsiniz:) Eh, meshur da olduk artikin:D

- Diger albumleri de en yakin zaman da (usengecligimin bugunku gibi dibe vurdugu bir gun:P) yukleyecegim..

- 2008 insAllah herkesin gonlunden gectigi gibi gecsinnnnnnn:))
*Secimler hep vardi.Her sey kaderde yazili olsa da -maktub-, oraya sen secimini yaptiktan sonra yazildi. Ve simdi sira sende, sadece soyle bana: YaZi mi yoksa TuRa mi?